Heb je nog vragen?
Stel ze gerust!

Pijnbegeleiding

Pijn hoort bij een bevalling en is een heel normaal verschijnsel. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitings- en uitdrijvingsweeën als pijnlijk. Het is goed om je vóór je bevalling al te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling. Dan weet je alvast wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Afhankelijk van je situatie, zal de verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis met je bespreken welke manier van pijnstilling voor jou het meest geschikt lijkt.

Pijnbegeleiding

Pijn hoort bij een bevalling en is een heel normaal verschijnsel. Afhankelijk van je situatie, zal de verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis met je bespreken welke manier van pijnstilling voor jou het meest geschikt lijkt. Bekijk de video voor meer informatie

Wat kun je zelf doen tegen de pijn?

  • Zorg dat je voldoende rust tussen de weeën door en zoek in het begin van de bevalling eventueel wat afleiding. Denk hierbij aan iemand om mee te kletsen, een tijdschrift of boek of de televisie. 
  • Vraag aan je partner om je onderrug te masseren. Tegendruk op de pijnlijke plekken op de onderrug kan verlichting geven. 
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op de vangen. Tijdens de zwangerschap heb je misschien een cursus gevolgd waar je dit hebt geoefend. Met deze oefeningen kun je in een ritme komen waarbij het lichaam stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfine. 
  • Warmte kan de pijn ook verminderen. Denk hierbij aan een douche, bad of kruik. Iedere bevalsuite heeft een ligbad en douche waar je gebruik van kunt maken. Deze baden zijn niet geschikt om in te bevallen, maar wel om de weeën op te vangen. Wil je in bad bevallen? We hebben een suite met bevalbad. Bevallen in bad is echter niet altijd mogelijk. Zou je graag in bad willen bevallen, bespreek dat dan met je verloskundige of gynaecoloog. 
  • Een prettige houding kan de pijn verminderen. Het opvangen van de weeën hoeft niet liggend te zijn; je kunt ook rondlopen of ergens op hangen. Verder kun je gebruik maken van een skippybal om op te zitten tijdens het opvangen van je weeën. Tijdens de uitdrijving kun je persen in verschillende houdingen (staand, zijligging, rugligging) of gebruik maken van de baarkruk. 
     

Medicatie tegen de pijn

Werken deze tips dit niet voldoende, dan kunnen we pijnmedicatie toedienen. De gynaecoloog of tweedelijns verloskundige bespreekt met jou de meest effectieve manier van pijnbestrijding. Hierbij wordt gekeken naar je ontsluitingsfase. Wij beschikken over de volgende pijnmedicatie die 24 uur per dag beschikbaar is:

Meer weten?

Meer informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling vind je hier. Ook wordt tijdens je zwangerschap in het derde trimester een consult gewijd aan informatie rondom pijnbestrijding.
 

Ruggenprik (epiduraal)

Pijnloos bevallen met een ruggenprik is de meest effectieve methode voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Epidurale pijnbestrijding wordt door een anesthesioloog gegeven op de operatiekamerafdeling. In het Bravis ziekenhuis zijn de anesthesiologen hiervoor 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar. 

Infuus met Remifentanil

Mocht je bevalling te snel gaan om een epiduraal te krijgen, dan kunnen we je Remifentanil geven. Dit middel neemt de ergste pijn van de weeën weg. Je krijgt dit via een infuus. Met een drukknop kun je jezelf pijnstilling toedienen. Je wordt een beetje slaperig/suf wanneer je op de knop gedrukt hebt.