Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.
Ernstig voor baby’s
Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s nog niet beschermd
Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest en juist dan zijn ze kwetsbaar.
Hoe kun je je baby wel beschermen?
Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22ste week van je zwangerschap. Daarom wordt dit ook wel de 22 wekenprik genoemd.
Hoe werkt het?
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn of haar leven, totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.
Wil je nog meer informatie lezen en een film bekijken over het belang van de vaccinatie tegen kinkhoest? Kijk op de website van het RIVM.