Heb je nog vragen?
Stel ze gerust!

Tips voor thuis

Een hele hoop tips die je helpen met de eerste stappen als nieuw gezin.

Temperatuur van je baby

De temperatuur van je baby mag tussen de 36,5 en 37,5 graden zijn. Als je baby een te lage temperatuur heeft (36,5 graden of lager) dan moet je de baby “opwarmen”. Dit kun je doen door; *een mutsje op te zetten, * controleren of de baby warm genoeg is aangekleed en dit eventueel aanpassen, *een extra kruik in het bedje te leggen, *een extra dekentje in het bedje te leggen of een celstof matje,

Wat vaak ook nog beter werkt, is je baby bloot (met alleen mutsje en een luier aan) op het blote bovenlijf van jou of je partner te leggen. Je baby dan toedekken met een badcape of dekentje met daaroverheen een celstofmatje. De temperatuur zou dan met een uur opgelopen moeten zijn.

Als je baby 36,6 of 36,7 graden heeft, toch een nieuwe kruik in het bedje leggen. Zeker de eerste nacht, zodat je baby goed op temperatuur blijft.

Bij een afwijkende temperatuur (36,5 graden en lager, of 37,5 graden en hoger) kun je jou verloskundige bellen voor overleg.

Kruik vullen

Om de juiste temperatuur van de kruik te krijgen kun je de volgende instructie aanhouden.

De lege kruik in de gootsteen zetten, 1 kopje koud water erin doen. Daarna geheel vullen met gekookt water, totdat de kruik overloopt. De dop stevig aandraaien en controleren op lekkage. Trek een afsluitende kruikenzak over de kruik en leg deze met de dop naar het voeteneinde. 

Hoe kruik(en) in de wieg leggen?

De kruiken leg je tussen 2 dekentjes met een plooi in de onderste deken. Van de onderste deken maak je een richel, zodat de kruik nooit naar je baby kan rollen. Ook moet er een handbreed tussen de kruik en je baby zijn. Vraag je kraamverzorgende dit een keertje voor te doen  als het niet duidelijk voor je is.

Een eventuele tweede kruik kun je bij de voetjes leggen (L-vorm), tussen de 2 dekentjes met een plooi in de onderste deken. Kruiken kun je ook in een V-stand leggen, gaat eigenlijk alleen in een bedje. In een wiegje of kinderwagenbak heb je daarvoor te weinig ruimte.

Let goed op dat je baby in rugligging ook met de  armpjes/handjes of beentjes/voetjes niet bij de kruik kan komen!

Ligging baby

Wij adviseren je baby bij voorkeur in rugligging in bedje te leggen. Wel kun je het hoofdje van je baby de ene keer naar links en de andere keer naar rechts leggen. Als je baby misselijk is, mag je het half op de zij leggen. Let er dan wel goed op dat het onderste schoudertje plat op het matras ligt, zodat je baby niet kan doordraaien naar de buik.

Borstvoeding

Voordat je jouw baby aanlegt is het verstandig eerst te plassen en je handen te wassen. Neem zelf een makkelijke houding aan, eventueel met steun van kussens. Je kunt het beste zittend voeden of op je zij gaan liggen. Het neusje van je baby ligt ter hoogte van de tepelhof. Komt de borst in contact met de mond van de baby, dan gaat de mond wijd open en haal je het hoofdje naar de borst toe. Nooit de borst naar de baby brengen, dit geeft een slechte houding.

Leg de baby zo vaak mogelijk aan de eerste dagen. Blijft je baby vaak slapen, maak hem/haar dan wakker door eerst te verschonen. Leg de baby hierna bij je borst zodat hij/zij jou goed ruikt. De eerste dagen bied je beide borsten aan. Je begint bijvoorbeeld de borstvoeding met de linkerborst en daarna de rechterborst. De volgende voeding start je dan met je rechterborst en daarna de linkerborst. Het eerste aanzuigen kan gevoelig zijn de eerste week. Verder mag het voeden geen pijn doen. Doet het wel pijn dan verbreek je het vacuüm aan de borst door met je pink de borst in te drukken bij de mondhoek van je baby. De baby laat de borst dan los zodat je kunt proberen opnieuw aan te leggen.

Kunstvoeding

De volgende richtlijnen kun je aanhouden om op de juiste manier kunstvoeding klaar te maken.

De voeding per keer klaarmaken, op een schone ondergrond. De verhouding is 1 afgestreken schepje voeding op 30 ml. water. Je warmt het water op in de magnetron, waarna je het benodigde aantal schepjes voeding toevoegt. Pas op met opwarmen in de magnetron, er kunnen ‘hotspots’ in zitten.

Na het opwarmen de voeding doorroeren, niet schudden. De dop met speen op de fles draaien en de temperatuur van de voeding altijd controleren op de binnenkant van je pols. Voeding die al een keer is opgewarmd, niet nogmaals opwarmen, maar weggooien en nieuwe voeding maken.

Na gebruik het flesje en speen met warm water schoonmaken. Naspoelen met koud water en afgesloten in de koelkast zetten.

De hoeveelheid voeding die je baby krijgt begint met 10-15 cc. Je verhoogt de hoeveelheid voeding op  in overleg met je kraamverzorgende en verloskundige.

Tips/weetjes

  • De eerste poep van je baby is plakkerig en zwart van kleur (meconium). Om dit makkelijk schoon te maken kun je vooraf de billetjes met vaseline/zalf insmeren, zodat ze gemakkelijk schoon te maken zijn.
     
  • De eerste dagen kan je baby uraat plassen. De plas lijkt roze/oranje van kleur. Dat is niet erg en komt doordat de baby nog te weinig vocht binnenkrijgt.
     
  • Meisjes hebben soms last van pseudo-menstruatie. Dit ontstaat doordat er slijm of bloed in de vagina ontstaat onder invloed van de hormonen van de moeder. Dit gaat vanzelf over.
     
  • Als kersverse moeder heb je vaginaal bloedverlies en kun je stolsels verliezen. Als je binnen 1 uur meer dan 2 kraamverbanden bloed verliest, en/of zijn de stolsels groter dan een vuist neem dan contact op met je verloskundige.