Moeder & Kindcentrum neemt slaapzakje fototherapie in gebruik

Sinds deze week kunnen pasgeborenen die geel zien via het Bravis Moeder & Kindcentrum thuis fototherapie krijgen. Dinsdag werd de Bilicocoon in gebruik genomen. De Bilicocoon is een slaapzakje dat blauw licht geeft, zodat het bilirubine in het bloed van de baby sneller wordt afgebroken en het geel zien verdwijnt. 

 

De fototherapie thuis is een van de vier ideeën die tijdens de Verpleegkundige Innovatie School zijn uitgewerkt. Kinderverpleegkundige Bianca Oostvogels kwam met het plan voor fototherapie thuis. "Het komt regelmatig voor dat baby's in hun eerste week opgenomen moeten worden omdat ze geel zien. Ze hebben dan te veel bilirubine in het bloed, wat we behandelen met fototherapie. Zowel het kind als de moeder moet dan worden opgenomen in het Moeder & Kindcentrum. Ik wilde onderzoeken of dat niet anders kon”, legt Bianca uit.

Bilicocoon
De verpleegkundige ontdekte de Bilicocoon. Dat is een slaapzakje dat blauw licht geeft en meegegeven kan worden naar huis. “Dankzij deze innovatie kan het kindje thuis behandeld worden, zodat het gezin in de vertrouwde omgeving kan blijven. Een opname van zowel moeder als kind wordt zo voorkomen”, aldus de kinderverpleegkundige.
Tijdens het traject om de fototherapie thuis te realiseren kregen Bianca en haar werkgroep veel steun van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, waar de Bilicocoon al gebruikt wordt. Deze week is het Bravis Moeder & Kindcentrum gestart met het gebruik van de Bilicocoon. “Het is echt fijn dat er een hoop baby’s nu gewoon thuis kunnen blijven”, zegt Bianca blij. Een mooie innovatie die aansluit bij de zorg van de toekomst.

Podcasts
Komende vrijdag wordt naast de fototherapie thuis van nog drie ideeën de stand van zaken gepresenteerd. In andere werkgroepen zijn de verpleegkundigen aan de slag gegaan met een efficiënt belsysteem, een digitale versie van de ontslagbrief en een oplossing om de nachtrust van patiënten te verbeteren. Wil je meer weten over deze innovaties? Beluister dan de podcasts die over de ideeën zijn gemaakt via: www.soundcloud.com/user-761768407