Rustig bevallen met Virtual Reality-bril op

Vanaf nu kun je in het Moeder & Kindcentrum tijdens de bevalling gebruik maken van een Virtual Reality bril (VR bril) om meer te ontspannen en minder pijn te ervaren tijdens de bevalling. Je kunt het zien als een laagdrempelige manier van pijnstilling: het kan je helpen om geen medicamenteuze pijnstilling nodig te hebben.

Je kunt kiezen tussen 3 soorten omgevingen: het strand, de bergen of een onderwaterwereld. Een kalme stem die coacht op juiste ademhaling en een meditatiemuziekje op de achtergrond.

Je kunt de bril opzetten wanneer jij het wil, in de zwangerschap om al bekend te raken met de VR-bril en in elke fase van de bevalling. De VR-bril kan je helpen om de ontspanning te vinden die jij nodig hebt.

Je kunt altijd meer informatie over de VR-bril vragen aan de verpleegkundigen en verloskundigen op het MKC

Ervaring van een patiënte die de VR-bril gebruikt heeft tijdens de bevalling in het MKC:

Klinkt allemaal wat vreemd en wazig, dacht ik in het begin. Maar had in een online bevalcursus er al kort wat over gehoord. Baat het niet dan schaadt het niet, dus wilde het zeker een serieuze kans geven, want bevallen met lagere pijnervaring en zonder chemische middelen klonk als muziek in de oren.

Ik heb het strand aangezet tijdens de ontsluitingsfase. Op dat moment had ik 4cm en werden de weeën qua pijn heftiger. De VR bril stelde zich super makkelijk in waardoor het mij niet onnodig heeft afleid. Daarna 20 min echt kunnen ontspannen ondanks de weeën (en ondertussen ophogende opwekkers). Je wordt gecoacht op je ademhaling en hoort helpende uitspraken. De weeën tijdens deze periode waren een stuk dragelijker! Kort erna had ik 9 cm ontsluiting.

Ook had ik de bril op toen er persdrang kwam. Toen heb ik hem afgezet omdat ik m’n focus niet meer op de uitspraken en het beeld kon krijgen.

Maar ik durf het volmondig andere vrouwen aan te raden! Zelfs als je niet het yoga of mediteer type bent, kan dit je op een relativerende manier helpen.

 

‘We zijn hiervoor gemaakt, we kunnen dit’ !